Ahli Ziarah

Monday, April 25, 2011

Kelebihan Seorang Wanita Solehah


Kelebihan Wanita

Allah Yang Maha Bijaksana telah menciptakan manusia dgn sebaik-baik kejadian.Dan Dia telah menjadikan hambanya itu berpasang-pasangan. Lelaki & wanita yg saling memerlukan. Sebahagiannya menjadi pembantu kpd sebahagian yg lain. Kemuliaan manusia hanyalah dlm agama sejauh mana mereka dpt mentaati perintah Allah dengan cara Nabi s.a.w. Allah telah mengurniakan kepada wanita dengan berbagai kelebihan. 

Syarat untuk wanita masuk syurga begitu mudah. Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda :

"Seorang wanita yg mengerjakan solat 5 waktu, berpuasa wajib sebulan, memelihara kemaluannya serta taat kpd suaminya maka pasti dia akan masuk syurga dari pintu mana saja yang dikehendakinya." (HR Abu Nuaim)

Ab.Rahman bin Auf meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda :

"Seorang wanita solehah lebih baik dari 1000 lelaki yg tak soleh. Dan seorang wanita yg melayan suaminya selama seminggu maka ditutupkan baginya 7 pintu neraka & dibuka 8 pintu syurga yg mana dia dpt masuk dari pintu mana saja tanpa hisab."

Siti Aisyah meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda : 

"Tidaklah seorang wanita yg haidh kecuali haidhnya merupakan kifarah bagi dosa2nya yg telah lalu. Dan pada hari pertama haidhnya membaca "Alhamdulillahi 'ala kulli hal wa astaghfirullaha min kulli zanbin" maka Allah menetapkan baginya bebas dari neraka, dgn mudah melalui sirat, aman dari siksa bahkan Allah mengangkat ke atasnya darjat 40 org syuhada apabila dia selalu berzikir kpd Allah selama haidhnya."


WANITA YG MULIA DLM PANDANGAN ALLAH.

Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda :

"Sebaik-baik wanita adalah apabila engkau pandang dia maka dia menggembirakan, bila engkau perintah dia taat, bila engkau tiada dia menjaga hartamu dan menjaga pula kehormatan dirinya."

Ada sebuah riwayat bahawa pada zaman Nabi s.a.w ada seorang lelaki yg akan berangkat utk berperang dijln Allah. Dia berpesan kpd isterinya, "Wahai isteriku ...janganlah sekali-kali engkau meninggalkan rumah ini sehingga aku kembali." Secara kebetulan ayahnya menderita sakit...maka wanita tadi mengutus seorang lelaki menemui Rasulullah s.a.w. Baginda bersabda kepada utusan itu, "Agar dia taati suaminya." Demikian pula wanita itu mengutus utusannya bukan hanya sekali sehingga akhirnya dia mentaati suaminya & tidak berani keluar rumahnya. Maka ayahnya meninggal dunia tetapi dia tetap tidak melihat mayat ayahnya. Dia tetap sabar sehingga suaminya pulang. Maka Allah memberi wahyu kpd Nabi yg berbunyi, "Sesungguhnya Allah telah mengampuni wanita tersebut disebabkan ketaatannya kepada suaminya. Dalam riwayat yang lain mengatakan bahawa Allah turut mengampuni dosa ayahnya disebabkan ketaatan anaknya itu.

Inilah sebenarnya perkara yg menyebabkan wanita diredhai oleh Allah bukannya dalam persamaan hak yg seperti dituntut oleh penjahil agama. Sedangkan dalam peristiwa Israk Mikraj, Nabi telah melihat ke dalam syurga yang mana Allah masuk wanita ke dalam syurga 500 tahun lebih awal dari suami mereka...dan bila melihat ke dalam neraka Nabi dapati 2/3 dari penghuninya adalah wanita. Oleh itu takutilah kita semua akan ALLAH....


KELEBIHAN WANITA


Abdullah bin Masud meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda : 

"Apabila seorang wanita mencuci pakaian suaminya maka Allah mencatat baginya 1000 kebaikan, di ampunkan 2000 kesalahan bahkan segala sesuatu yg disinari matahari akan memohon ampun baginya & Allah mengangkat 1000 darjat utknya."

Maulana Syed Ahmad Khan dlm bayannya menceritakan kelebihan yang dimiliki oleh wanita. Katanya:

o      Seorang wanita yg solehah lebih baik dari seorang wali Allah.
o      Wanita yg menguli tepung dgn membaca Bismillah akan diberkati Allah rezekinya.
o      Wanita yg menyapu lantai dgn berzikir dpt pahala spt membersihkan Baitullah.
o      Wanita yg solehah lebih baik dari 70 org lelaki yang soleh.
o      Allah akan berkati rezeki apabila wanita memasak dengan zikir.
o      Seorang wanita yang menutup auratnya dengan purdah ditingkatkan oleh Allah nur wajahnya 13 kali dari wajah asal.
o      Semua org akan dipanggil utk melihat wajah Allah yang Maha Indah di akhirat nanti tetapi bagi Allah sendiri akan datang untuk berjumpa dengan wanita yang memberati auratnya iaitu yang memakai purdah dgn istiqamah.
Muslimah Sejati

Pengorbanan seorang wanita amat dihargai oleh Allah & rasulnya. Cuma kita kurang mengetahui kelebihan yg dikurniakan kpd kita semua. Sehinggakan hari ini manusia Islam mencari sesuatu selain dari agama krn merasa pengorbanan mereka tidak dihargai.Dan mereka turut melaungkan persamaan hak seperti di barat. Ini semua bukanlah salah mereka...tetapi kitalah yg bersalah kerana kita lupa bahawa kita ini umat yg dianugerah kan dgn tugas kenabian.Memberi harapan & bimbingan kpd manusia...1 comment:

  1. salam ziarah.
    syukran ats pkongsian.truskan usaha utk
    bjihad fi sabilillah.insya'Allah.
    smoga brmanfaat pd banat2.

    ReplyDelete